torsdag 10. februar 2011

1700-tallet: Lysets århundre, le siècle des lumières....

                               

1700-tallet er tiden for de store oppdagelser, tankens frihet, store filosofer og store framskritt innen vitenskap og forskning som skal legge grunnlaget for både den industrielle revolusjon og en rekke politiske revolusjoner verden over. Tiden som kalles opplysningstiden, er ekstremt interessant, siden det ble født en rekke idéer og tradisjoner i denne perioden som har relevans og gyldighet for vårt samfunn i dag, for eksempel vår egen grunnlov. Kirken og den eneveldige kongen mister sin autoritet. Den franske solkongen skal avløses av et demokratisk styresett (dog ikke demokrati i moderne forstand), men idéen om folkestyre blir født i denne perioden.

Vi kommer til å ha fokus på filosofer, begrepet klassisisme i kunsten, Ludvig Holberg og Norske selskab i København. Du kan lese mer om dette på side 82-97.

Fredag 10/2 skal vi lese et utdrag fra det som sies å være Nordens første fantasyroman, Ludvig Holbergs
Niels Klims reise til den underjordiske verden. Niels Klim bor i Bergen, har studert naturvitenskap og skal undersøke en mystisk hule på Fløyen som ligger på fjellene over Bergen by. Hulen eksisterer og heter "Mareminehollet" (se bilde under).

                             

Ved et uhell snubler han og faller ned i en underjordisk verden, der han kommer til en verden kalt Potu som er framstilt som et utopisk samfunn, eller sagt på en annen måte, som en idealstat. Spørsmålet vi skal stille oss når vi leser utdraget er: Hvordan klarer Holdberg å kritisere sin samtid gjennom denne fortellingen? Er dette et  litterært verk som passer inn i opplysningstidens idéer og tanker?

Flervalgstest: Fredag 18.2 tar vi en flervalgstest fra kapittel 2 i læreboka.